Подготовка за преместване – как да улесним подготовката за преместване чрез организирането на списък

Подготовка за преместване

Подготовка за преместване чрез списък

За добрата организация е необходимо човек да си състави списък със задачи и да предвиди време за тях. Ако оставите всичко да се нарежда в движение, то само ще си създадете стрес и ще допуснете грешки. Добра идея е да разбиете списъка на под-списъци. (например:“Първи ден“, „Последен ден“, под-списъци „порцалан“, „ел. уреди“, „Детска стая“,…). Как да разпределиме времето си за подготовката за преместване често е най-трудният въпрос. Също така от него възникват и вторични въпроси – кога да поръчате транспортирането? До кога ще трябва да бъде платен интернета или кабелната? Колко отпуска да си вземете? и др.

Ето нашите съвети за организацията на списъка:

Какво ще включва списъка:

Започнете от стаята в която прекарвате най-малко време. Там са нещата, които най-рядко ползвате. Това са помещения като тераси, тавани, мазета… Предметите тук ще се опаковат първи (освен ако не решите да се разделите с тях).

Следват по-рядко използваните стаи. От тях разделете по-често използваните и необходими вещи от по-рядко ползваните в различни категории.

Най-често във най-използваните стаи са вещите, които използвате най-често. Тези най-използваните и необходими вещи сложете в категория „Последен ден“ на едно място, тъй като е вероятно да ги ползвате до последно.

Имайте предвит, че ел. уреди като пералня, хладилник и др. правят изключение тъй като за тяхната подготовка за местене е необходимо време. Вижте повече как става това тук:

Как да подготвим пералнята при местене?

Съвети как да подготвим хладилника за местене

 

Организирайте списъка като таблица, като на първия ред запишете стая или част от стая, а в колоните вещи или групи от вещи от дадена стая.

Примерно за кухнята: порцалан и стъкло, прибори, подправки и т.н.

Определете си срок.

За опаковането е хубаво да оргарнизирате помощ от приятели и близки и да не отделяте повече от 4 часа на ден в работен ден. Например 5 вечери след работа + целия ден в събота и неделя обикновенно е достатъчно време.

Следващите 2 работни дни след уикенда отделете за всякакви административни задачи във връзка с вашето местене.

Опаковането

След като сте вписали съдържанието на вашия дом е време да решите дали ще опаковате сами. Ето няколко от нашите съвети за различни категории вещи:

Как да опаковаме кухненския сервиз

Как да опаковаме телевизора

Опаковане на растения

Как да опаковаме дрехите си при преместване

линк към кухненски порцалан
линк към телевизор
линк към растения
…(и другите…)

Решете дали ще ви трябват професионални хамали и транспорт или ще премествате вещите си сами.

Тъй като вече имате приблизителна представа какво ще местите, по-лесно ще прецените дали ще ви трябва помощ и колко ще струва тя.

Доверете се на нашия опит и професионализъм и направете заявка за хамалски услуги и транспорт, както и безплатен оглед (за град София) тук.